E-Ticaret Güven Damgası nedir? Başvuru Nasıl Yapılır?

E-Ticaret Güven Damgası, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından denetime tabi tutulan E-Ticaret alışveriş sitelerine verilecek.

E-Ticaret Güven Damgası nedir? Başvuru Nasıl Yapılır?
yayın tarihi
16 Aralık 2018

Bu damgayı almaya hak kazanan E-Ticaret sitelerinin bilgileri, bakanlık ve TOBB'un ortaklığıyla ortaya çıkan www.guvendamgasi.org.tr internet sitesinde yayınlanacak.

Güven Damgası Nedir? Güven Damgası nasıl alınır?  Başvuru Nasıl Yapılır? gibi tüm sorularınızın cevabı burada. İşte merak ettikleriniz.

Güven Damgasıinternet üzerinden gerçekleştirilecek olan online alışverişte asgari şartları taşıyan E-Ticaret sitelerini sınıflandırmak için kullanılacak

Resmî Gazete’nin 6 Haziran 2017 tarihli nüshasında yayınlanan Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ ile e-ticaret siteleri için yeni bir sisteme geçildi.

Başvuruda bulunan e-ticaret siteleri tebliğ uyarınca denetlenecek ve denetim sonucunda uygunluk taşıyan e-ticaret sitelerine güven damgası verilecek.

E-ticaret sitesinde yayınlanan güven damgası logosuna tıklanarak www.guvendamgasi.org.tr sitesine doğrulama sağlanacak ve tüketiciler bilgilendirilecek.

Güven Damgası (GD) konusunda Ticaret Bakanlığı tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye’deki tek Güven Damgası Sağlayıcısı (GDS) olarak yetkilendirildi.

Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ’in dördüncü maddesinde Güven damgası“Bu Tebliğde öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıya verilen elektronik işaret” olarak tanımlanmıştır.

Güven damgasının işlevi açık bir şekilde “asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standardının” varlığına işarettir.

Güven damgasının bulunması, Güven Damgası Sağlayıcı’nın ilgili web sayfasına kefil ya da garantör olduğu anlamına gelmez.

Güven damgası, sayfada bulunan mal ya da hizmetlerin kalitesine de garanti olarak yorumlanamaz.

Güven damgası, web sayfasında ticareti yapılan mal ya da hizmetin ifasına yahut vaat edilen niteliklerine ilişkin finansal bir güvence olarak da anlaşılamaz.

Ayrıca güven damgası kullanılan hiçbir ülkede de Güven Damgası Sağlayıcı’nın ilgili web sayfalarına bir garantörlük verildiği şeklinde anlaşılmamalıdır.


Güven Damgasınnı Amacı

Güven Damgası, bu logoyu taşıyan web sitesinin tebliğ uyarınca asgari şartlara sahip olduğunu, menşeini, iletişim bilgilerini, belirli hakları müşterilere ve tüketicilere sağladıklarını ve belirli bir güvenlik standardına denetim anında uyulduğunu gösterir.

Bu açıdan tüketici ya da müşteri, kaynağı belirsiz web sitelerinden değil güven damgası almış e-ticaret sitelerinden daha güvenle alışveriş yapabilecektir.

Güven Damgası zorunlu bir hizmet değildir. E-ticaret sitelerinin başvurusu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından değerlendirme süreçleri yürütülür.


Güven Damgası İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ uyarınca Güven Damgası başvurucusu www.guvendamgasi.org.tr üzerinden başvuru formunu doldurur ve başvuru belgelerini sisteme yükler.

Ayrıca başvurucunun sızma testi yaptırması ve başvuru ücretini yatırması gerekmektedir.

Güven Damgası başvurusunun değerlendirilmesinde hizmet sağlayıcı ya da aracı hizmet sağlayıcının başvuru esnasında sunmuş olduğu ve doğruluğunu taahhüt ettiği bilgi ve belgeler, Güven Damgası alma şartları bakımından tebliğ uyarınca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından değerlendirilir.

Değerlendirme 30 gün içinde sonuçlandırılarak bir rapor ile başvuru sahibine iletilir.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başvuru belgelerinin tam olmasını; yazılı beyan, sızma testi sonucu, yetki metni ve üyelik sözleşmesinin usulüne uygun imzalanmasını ve ulaştırılmasını, sızma testi sonucunun başvurudan en fazla üç ay önce yaptırılmasını ve başvuru ücretinin yatırılmasını ister.

Ayrıca kontrol listesindeki hususları ayrı ayrı değerlendirir.

Tüm kriterleri sağlayan e-ticaret sitesine Güven Damgası tahsisinde bulunur ve www.guvendamgasi.org.tr sitesinde yayınlar.

1.4K

OKUNMA

/

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER MAKALELER

Bir e-ticaret sitesi açmayı planlıyorsanız kesinlikle türkçe karakter içermeyen, kısa, akılda kalıcı ve mümkünse jenerik yani tek kelimelik alan adları ilk tercihiniz olsun.
Gelin hep birlikte e-ticaretin nasıl yapıldığına yönelik kısaca gerekli faydalı bilgilerin şöyle bir üzerinden geçelim. E-Ticaret nedir? nasıl yapılır? E-Ticaret ile para kazanılır mı? gibi sorularınızı cevaplayalım.
Dropshipping için sizler yeni misiniz? Merak etmeyin tecrübesi olanlar için bile, bu altı hata oldukça yaygın olarak yapılır. Sizlerde dropshipping yapacaksanız veya yapıyorsanız bu 6 hatayı yapmamaya özen gösterin.
Hiç şüphesiz e ticaret sektörünün Türkiye'de hızla gelişmekte olduğu bir gerçektir. Reel satış kanallarına göre sanal pazarların bir hayli oldukça yüksek cirolar elde edilerek belli bir noktaya kadar çıkabildiği bir dönemde eticarete giriş doğru bir tercih olacaktır.